Nezařazené

Máte „ťažké“ nohy? Môže ísť o kŕčové žily

Žily patria medzi cievy, ktoré privádzajú krv z orgánov v našom tele naspäť o srdca. Pôsobí však na ne gravitácia. Z tohto dôvodu sú cievy vybavené špeciálnymi chlopňami, ktoré spĺňajú funkciu akýchsi ventilov. Tie zabraňujú tomu, aby krv prúdila opačným smerom. Keď sa ale tieto ventily poškodia, nastáva problém v podobe kŕčových žíl. Krv teda začína prúdiť opačne, akoby mala. Z tohto dôvodu vzniká riziko vzniku trombózy.

kontrola

Ak pociťujete niektoré z nasledujúcich príznakov, mali by ste čím skôr navštíviť lekára.

  1. Nadmerný pocit únavy v oblasti dolných končatín
  2. Časté opuchy nôh
  3. Pocit pulzovania v oblastiach, kde vedú žily
  4. Svrbenie pokožky na nohách
  5. Kŕče počas noci
  6. Bolesti dolných končatín (bez predošlej fyzickej aktivity, námahy..)
  7. Ťažké nohy

Vznik kŕčových žíl môže spôsobiť viacero vecí. Presné dôvody síce nie sú známe, odborníci však poznajú viacero rizikových faktorov. Medzi najvážnejšie patrí napríklad obezita, trvalá nadmerná záťaž, časté nosenie nevhodnej obuvi, či topánok na vysokom podpätku, alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie. Kŕčové žily sa môžu objaviť aj počas tehotenstva. K riziku ich vzniku prispieva taktiež zvyšujúci sa vek, dedičnosť, fajčenie a zdržiavanie sa v nadmerne teplých priestoroch. Pokiaľ ste prekonali žilovú trombózu, určite by ste mali začať pravidelne navštevovať odborníka, pretože patríte k tej najrizikovejšej skupine.

nohy

Na kontrolu k cievnemu lekárovi, by ste mali aspoň raz za čas zavítať aj vtedy, keď nepatríte k rizikovým skupinám.

K zdraviu svojich žíl môžete prispieť najmä pravidelným pohybom. Ani s tým, by ste to však nemali nadmieru preháňať. Vyhýbať by ste sa mali hlavne športom a aktivitám, pri ktorých zaťažujete dolné končatiny. Ak pracujete v stoji, alebo naopak, máte sedavé zamestnanie, určite nezabudnite na pravidelnú chôdzu, ktorou viete tento spôsob života svojim nohám vykompenzovať.